_
_
_
_
_

La Fiscalia anuncia querelles contra la Mesa del Parlament i tot el Govern

El fiscal general de l'Estat anuncia que es donaran ordres a la Policia, la Guàrdia Civil i els Mossos per requisar urnes i paperetes del referèndum il·legal

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza.
Óscar López-Fonseca

En una breu compareixença de només tres minuts, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat aquest dijous que s'estan redactant querelles contra els membres del Parlament que van permetre la tramitació de la llei del referèndum i contra el Govern per haver signat el decret de convocatòria per materialitzar-lo. Totes dues es presentaran davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El fiscal general considera que hi ha indicis de la comissió dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons "almenys" per part dels integrants de tots dos òrgans.

Maza, que ha rebutjat respondre a les preguntes de la premsa "perquè no és el moment oportú", també ha anunciat que ha donat instruccions a les diferents fiscalies de Catalunya perquè investiguin qualsevol actuació que pretengui materialitzar la consulta independentista. En aquest sentit, ha recalcat en dues ocasions que es donaran les instruccions pertinents a les unitats de policia judicial de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra perquè "intervinguin els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum legal", en referència a les urnes, les paperetes i els censos.

El fiscal general ha defensat la "fermesa, proporcionalitat i celeritat" en la seva actuació en la necessitat de "garantir el nostre marc de convivència constitucional" davant la "gravetat de la situació generada a la Comunitat de Catalunya provocada per responsables de la Generalitat". Maza ha insistit que aquests han actuat "en violació de la Constitució i de l'Estatut d'autonomia i desobeint frontalment els reiterats pronunciaments del Tribunal Constitucional".

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Óscar López-Fonseca
Redactor especializado en temas del Ministerio del Interior y Tribunales. En sus ratos libres escribe en El Viajero y en Gastro. Llegó a EL PAÍS en marzo de 2017 tras una trayectoria profesional de más de 30 años en Ya, OTR/Press, Época, El Confidencial, Público y Vozpópuli. Es licenciado en Periodismo por la Universidad Complutense de Madrid.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_