_
_
_
_
_

Justícia crea un registre gratuït i únic per a parelles de fet

La inscripció permet a les parelles, entre altres coses, cobrar la pensió de viduïtat

Mundó parla amb la primera parella inscrita al registre.Vídeo: A. R
Jesús García Bueno

Les persones que vulguin inscriure’s com a parelles de fet a Catalunya disposen, des d’ara, d’un registre gratuït. El Codi Civil equipara aquestes unions estables als matrimonis, la qual cosa permet, entre altres coses, cobrar la pensió de viduïtat en cas que un dels membres de la parella mori. Fins ara, només podien accedir a aquests avantatges els veïns de municipis que disposen de registre propi: tot just una trentena. La resta podien fer-ho també, però pagant un notari. El Departament de Justícia ha harmonitzat ara els criteris amb la creació d’un registre únic.

Más información
El Parlament dóna llum verda al registre únic de parelles de fet
El registre de parelles de la Generalitat deixarà demanar el permís de residència

El Jordi, de 37 anys, i la Sandra, de 27, acaben de ser pares de l’Aleix. No estan casats i s’han convertit en la primera parella inscrita al “registre de parelles estables de Catalunya”. És el primer pas perquè el Jordi i la Sandra percebin una pensió de viduïtat si l’altre mor. Però la llei de la Seguretat Social estableix altres requisits per gaudir d’aquest dret: que acreditin un mínim de cinc anys de convivència i que, en el moment de la defunció, hagin transcorregut almenys dos anys des de la inscripció al registre.

El registre creat pel departament que dirigeix Carles Mundó substituirà els que existeixen fins ara, d’àmbit municipal. Les parelles que ja estan inscrites en la seva població podran fer-ho portant el seu expedient al Departament de Justícia, que garanteix així l’accés gratuït a tots els ciutadans. Amb prou feines 30 poblacions tenien registre propi fins ara. En els últims anys, moltes poblacions han decidit suprimir els seus “registres d’unions civils” en considerar que no eren necessaris perquè podien fer-se mitjançant escriptura pública. És el cas de Barcelona (que el va tancar el 2011) o Badalona (2012). En el cas de Badalona, l’exalcalde Xavier García Albiol (PP) va al·legar a més que la Policia havia detectat irregularitats en els registres, que s’utilitzaven per aconseguir permisos de residència.

Justícia considera que l’existència d’un únic registre “dificulta el frau i facilita l’obtenció dels certificats”. I, a més, posa ordre, perquè ara és possible que una mateixa parella estigui inscrita en més d’un registre municipal. La Generalitat disposarà ara de la informació de tots els expedients municipals i, també, dels que es registren davant notari (unes 4.000 parelles cada any). Ho fan, en general, quan tenen un fill, compren un habitatge o redacten el testament, va explicar Justícia. Les parelles poden fer-ho ara de forma gratuïta presentant la documentació a les seus de Justícia.

El Codi Civil de Catalunya equipara els drets dels matrimonis i de les parelles estables en aspectes com les successions, els fills en comú, la reagrupació familiar (en el cas d’estrangers) o les compensacions econòmiques per motius laborals en cas de separació: si un membre de la parella ha treballat a la llar té dret a rebre una compensació. En el cas de la pensió de viduïtat, en el matrimoni es cobra en tots els casos i no es tenen en compte els ingressos.

Malgrat la tendència a la igualtat, la veritat és que les parelles estables tenen menys drets en altres àmbits: fiscalitat –la declaració només es pot fer per separat–, immigració –no hi ha possibilitat de demanar la nacionalitat– o permisos laborals. També hi ha diferències sobre la pensió d’aliments o l’atribució de l’habitatge, que en les parelles de fet s’atribueix al seu propietari. La separació, això sí, és més senzilla: n’hi ha prou que un dels dos vagi al Departament de Justícia i es doni de baixa.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Jesús García Bueno
Periodista especializado en información judicial. Ha desarrollado su carrera en la redacción de Barcelona, donde ha cubierto escándalos de corrupción y el procés. Licenciado por la UAB, ha sido profesor universitario. Ha colaborado en el programa 'Salvados' y como investigador en el documental '800 metros' de Netflix, sobre los atentados del 17-A.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_