_
_
_
_
_

Mas carrega contra el fiscal del ‘cas Palau’ i reitera que CDC no va cobrar comissions

L'expresident de la Generalitat diu que confia en el seu extresorer i no en Millet i Montull, que han pactat per no anar a la presó

Artur Mas.Foto: reuters_live | Vídeo: Albert Garcia / REUTERS

L'expresident de la Generalitat Artur Mas ha carregat aquest dimecres contra el fiscal del cas del Palau de la Música de Barcelona i ha reiterat que Convergència Democràtica (CDC) no va cobrar comissions de la institució musical a canvi de la concessió d'obra pública. Durant més de mitja hora, Mas ha volgut dissipar al Parlament qualsevol ombra de dubte sobre el finançament del partit que presideix (ara anomenat PDeCAT) i ha deixat anar acusacions velades contra el ministeri públic. 

Mas ha acudit a la comissió d'assumptes institucionals a petició dels grups de l'oposició després que els saquejadors confessos del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, declaressin en el judici del cas l'existència d'aquestes comissions per finançar CDC: el 2,5% de l'import de les adjudicacions d'obra pública per al partit i un altre 1,5% que es van repartir tots dos directius del Palau. L'expresident no ha estalviat crítiques a tots dos acusats, dels quals ha dit que "van enganyar el Palau, van enganyar les seves famílies i han enganyat tothom".

Más información
Gordó a un licitador: “No obeeixes el president, a veure què passarà”
Convergència s’asseu al banc dels acusats

Davant de les confessions inculpatòries de Millet, Montull i seva filla, Gemma, Mas ha insistit que l'extresorer del partit, Daniel Osácar, "no ha canviat la seva versió ni un mil·límetre, diu el mateix que el que va dir al principi". Ell també podria haver arribat a un acord amb la fiscalia "però no ho ha fet", ha insistit Mas. "La meva confiança en Osácar era i és plena i total. Ho he dit moltes vegades. Confio més en la versió del senyor Osácar que en la de Millet o Montull", ha reiterat. "No donem credibilitat al que diuen Millet i Montull com si fos un text sagrat", ha insistit Mas en el seu segon torn.

Mas ha advertit que era la tercera vegada que donava explicacions al Parlament per aquest cas i que no hi havia cap novetat, més enllà que "determinats acusats han pactat amb la Fiscalia a canvi de modificar les seves versions inicials de les declaracions, en alguns casos per rebaixar escandalosament les penes". L'expresident ha admès que aquest pacte entre els acusats i la Fiscalia és legal, però ha insistit que "entre anar a la presó i no anar hi ha gent que canvia la versió", ha dit.

L'expresident sí que ha admès que CDC va rebre donacions de diversos empresaris i societats que eren legals, però no ha sabut explicar d'on provenien, tal com li ha reclamat la líder de Ciutadans, Inés Arrimades."Pregunti a ells per què donaven diners a CDC, serà perquè creuen en les idees o en el model de país, no m'ho preguntin a mi", ha dit Mas.

En un altre moment, ha qüestionat l'actuació de l'exdirector del Palau de la Música Joan Llinares. "Ell no va trobar els convenis entre les fundacions de CDC i el Palau, els hi vam donar nosaltres", ha dit. Es tractava d'acords entre ambdues parts que van suposar uns ingressos per al partit i que després que esclatés el cas, al juliol del 2009, Mas va ordenar retornar. "Vaig considerar que això fregava la línia de la moralitat, que no és la de la il·legalitat, decidim tornar els diners", ha afegit.

En la mateixa línia i per estendre l'ombra de dubte, Mes ha deixat caure que "hi ha nou milions d'euros desapareguts del Palau als quals ningú els atribueix una destinació. I això res té a veure amb CDC". Per això, s'ha preguntat que no s'investigui aquesta quantitat i, per contra, el finançament de CDC "es mira al mil·límetre, però d'aquests nou milions ningú es preocupa".

L'exmandatari català ha insistit que en el procés judicial "no hi ha ni una sola prova nova" i ha criticat que el fiscal va "intentar demostrar que les donacions a CDC són per obra pública sense investigar l'adjudicació d'obra pública". Per a Mas, aquesta investigació no s'ha produït "perquè saben que les adjudicacions estan ben fetes, no va haver-hi tracte de favor ni comissions".

Mes ha reblat que la tesi del fiscal "no es pot seguir sostenint al judici" i ha resolt aquest apartat amb una metàfora. "És el mateix que dir que hi ha goteres i no mirar al sostre. La primera obligació és mirar al sostre", ha dit.

En el seu segon torn d'intervenció, Mas ha evocat la cèlebre frase de Pasqual Maragall pronunciada el 2005 al Parlament i dirigida a CiU. "Vostès tenen un problema, que es diu 3%". En opinió del que llavors era líder nacionalista, Maragall, llavors president de la Generalitat, va fer aquesta afirmació perquè "hi havia una pressió terrible sobre el seu govern per la gestió per l'enfonsament del Carmel", però ha revelat que li va preguntar directament sobre el perquè d'aquesta afirmació. "Em va dir que ho havia dit perquè ho havia llegit en un diari", ha afegit Mas.

La compareixença de Mas ha durat tres hores i tampoc s'han pogut evitar al·lusions i crítiques al procés independentista, segons vinguessin d'uns partits o d'uns altres. Sí que hi ha hagut una picabaralla dialèctica amb el diputat de la CUP Benet Salellas, que ha resolt Mas amb una frase fora de micròfon: "Quant us molesto!"

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_